Nieuws
Nederland beweegt te weinig
Metro Nieuws (16/5): Het gaat om ruim de helft van onze bevolking: 53 procent van de Nederlanders bewoog vorig jaar niet genoeg. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Meer bewegen dus op bijvoorbeeld kantoor- of thuiswerkdagen. Met deze tips lukt dat makkelijk.
Het onderzoek is gebaseerd op de beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad. Volgens deze adviezen zouden volwassenen wekelijks ongeveer 2,5 uur matig intensief moeten bewegen. Denk aan lopen, fietsen of zwemmen. Voor kinderen is dat advies ongeveer een uur. Wat ook wordt aanbevolen zijn spier- en botversterkende activiteiten zoals atletiek, voetbal en dansen.
Onze beweegdrift lijkt weg
Waar het ook iets minder mee gaat is onze beweegdrift. Als we kijken naar eerdere jaren dan zien we weinig vooruitgang in de beweegdrift van de Nederlanders. Kinderen van 4 tot 12 jaar en 65-plussers zijn wel meer gaan bewegen. Kinderen lopen vaker naar school en senioren gingen vaker aan de wandel.
Het gaat vooral om de leeftijdscategorie 18- tot 65-jarigen die er dus op achteruit zijn gegaan. Als we bijvoorbeeld kijken naar de periode 2018 tot 2020, dan zit 50 tot 56 procent op voldoende beweegniveau.
In hoeverre de coronaperiode invloed heeft gehad op het onderzoek, is niet duidelijk te zeggen. Er werd mensen vooral naar hun gedrag in een ‘normale’ week gevraagd. Een week tijdens corona had een andere invulling dan normaal.
Nederlanders sporten en zitten
Hoe komt het eigenlijk dat Nederlanders weinig bewegen? We vroegen het aan Noor Willemsen, specialist Fit en Gezond bij Kenniscentrum Sport & Bewegen. „Wat we zien is dat de meeste Nederlanders zitten in een werksetting, dat komt door veel kantoorwerk”, vertelt ze over de telefoon. „Het belang van bewegen door de dag heen wordt vaak onderschat. Nederlanders zijn fanatieke sporters, maar we zitten wel heel veel.”
Willemsen legt dit verder uit: „Mensen denken met een uurtje sporten in de week genoeg te bewegen, maar zijn zich er niet van bewust dat verspreid over de week bewegen beter is voor hun gezondheid.” Mensen die wel aan de beweegrichtlijnen voldoen bewegen vaker dan alleen dat ene sportmoment.
Te weinig bewegen en veel langdurig zitten kan ook nog voor negatieve gezondheidseffecten zorgen, zoals hart- en vaatziekten of vroegtijdig overlijden. Tips voor meer beweegmomenten zijn dus welkom!
Pak die beweegmomenten
De eerste tip van Willemsen is dus ook om zoveel mogelijk kleine bewegingen te doen. „Zet je lijf even aan het werk. Ga bijvoorbeeld even wandelen tijdens de lunch of pak elk half uur een kop thee. Zet de waterkoker dus niet op je bureautafel, maar maak daar ook een beweegmoment van”, legt de expert uit.
Een andere tip van de specialist: „Als je naar het toilet bent geweest, doe dan twee squats en ga dan weer verder.” Bedenk bij jezelf wat je doet op een dag en welke beweging je daaraan kan koppelen. „Ook dit zorgt voor een kort beweegmomentje.”